Volslank zijn ondanks het Cyclisch Braken

Dat lijkt niet mogelijk, maar komt toch voor ondanks het langdurig en vaak overgeven.
Als je dan een “gezonde kleur” op je wangen hebt door de stuwing van je gezicht door het intense kokhalzen en opgeven, wordt het een ingewikkeld verhaal voor buitenstaanders. Men ziet dan niet een urgent geval van slopend braken, maar een “blakende” patiënt met overgewicht die aan het spugen is. Hoe kan dat nou?

Daarom deze uitleg  over het mechanisme van gewichtsvermeerdering bij patiënten met het Cyclisch Braken Syndroom.

Door het braken, niet eten en drinken, raken de vetcellen in een lichaam gestrest, want vetcellen staan liever geen vet af. Onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum hebben dit ontdekt.

De vetcellen zijn in stress 
en zodra er na een aanval weer voedsel genomen wordt, zullen de vetcellen nieuw vet opnemen. Dat is bij het cyclisch braken snel aanwezig, omdat er na een aanval alles weer gegeten en gedronken kan worden. Het cyclisch braken is immers geen aandoening van de maag en daarom spoedig herstelt van de heftige spuug aanvallen.

Overige factoren die een rol spelen zijn: de heftigheid en de duur van een aanval, het aantal aanvallen in een bepaalde tijd, hormooninvloeden, stofwisseling, mobiliteit en de leeftijd van de patiënt.

Het is dus niet zo dat alle CBS patiënten last hebben van gewichtstoename, maar als het er is, moet dit echt toegeschreven worden aan de vetcellen die direct nieuw vet opslaan.

Om het overgewicht tegen te gaan
is het goed om na een episode te starten met drinken waaraan mineralen en vitamines toegevoegd zijn. Het vochttekort wordt dan aangevuld en de tekorten aan elektrolyten verminderd. Het zal het hongergevoel tegengaan.
Om  te voorkomen dat er gegrepen wordt naar vet en zoet is het handig om een lijstje te hebben, waarop staat wat er het beste gegeten kan worden na een aanval. Bijvoorbeeld: fruit, noten, zuivel en groenten. Als dat op voorraad aanwezig is, kan er tot op zekere hoogte toegegeven worden aan de zucht naar voedsel.
Het is overbodig om hier te noemen dat er na dagen achtereen ziek te zijn geweest, natuurlijk best favoriete lekkernijen gegeten kunnen worden, maar met bovenstaande indachtig zullen er misschien andere keuzes gemaakt worden.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres is niet zichtbaar op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *