Is mijn diagnose wel de juiste

De laatste tijd hoor ik vaak dat er patiënten zijn die de diagnose Cyclisch Braken Syndroom (CBS), Buikmigraine en zelfs Cyclisch Misselijk zonder Braken Syndroom (CMBS) krijgen, maar denken dat de arts het verkeerd heeft.
Het is niet onmogelijk, want misselijkheid, braken en buikpijn zijn symptomen bij veel ziektes.

Om verkeerde diagnostisering te voorkomen is het belangrijk dat er geen symptomen genegeerd worden. Dat gebeurt soms ongemerkt of als er een vermoeden bestaat voor bovenstaande diagnoses. Dan is er soms sprake van tunnelvisie.

 

Om vast te stellen dat iemand deze ziekte heeft, is er geen enkel onderzoek wat de diagnose geeft. Daarom wordt de onderstaande procedure gevolgd:

 • zorgvuldige beoordeling van de geschiedenis van de patiënt
 • lichamelijk onderzoeken
 • laboratoriumonderzoeken

 

Als u twijfelt aan de juistheid van uw diagnose, kunt u het volgende doen:

 • Blijf als patiënt of verzorger melden dat er nog andere klachten zijn. Dat u of de patiënt die u bijstaat het anders ervaart en ziet.
 • Als u het gevoel heeft dat u niet in al uw klachten wordt gehoord of de diagnose en daaropvolgende behandeling niet helpen, vraag dan de arts om het allemaal nog een keer aan u uit te leggen. Mogelijk kunt u dan beter aangeven waar u het anders ziet en voelt.
  Maak thuis een briefje met daarop uw twijfels. Artsen vinden dat niet vervelend, maar waarderen een duidelijke opsomming van uw opmerkingen en vragen.
 • Ga in overleg met uw huisarts. Vraag advies hoe u het beste uw zorgen aan kan geven bij de specialist en om een keer het traject met u door te lopen. De huisarts krijgt alle informatie ook, dus kan dat met u doorspreken.
  Mocht u onder behandeling zijn van uw huisarts, vraag dan om een verwijzing naar een neuroloog.
 • Het is natuurlijk wel belastend, maar wees niet bang voor een second opinion. Het kan een bevestiging zijn van wat u al weet of het kan nieuwe inzichten en een behandeling geven.
  Vraag het na bij uw zorgverzekeraar en zoek zorgvuldig een arts die helpen wil en kan.

 

Ik wens u succes en veel sterkte.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres is niet zichtbaar op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *