Voeding en supplementen

Onderstaande voedingsmiddelen en supplementen hebben mogelijk invloed op ziekte episodes van CBS patiënten.
Voor sommigen zal het (niet bij elke aanval) werken of geeft het verlichting en voor anderen doet het niets.
Bij supplementen wordt voor het gebruik ervan verwezen naar het voorschrift op de verpakking of van de eventuele behandelaar.
De opsomming is op alfabetische volgorde.


Alfa Liponzuur

Alfaliponzuur is een zwavelhoudend vetzuur, dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Het is een belangrijk molecuul, dat zich in de mitochondriën van elke cel van het menselijk lichaam bevindt en  is essentieel voor de cellulaire energieproductie. Het is een anti-oxidant en wordt in kleine hoeveelheden in voeding aangetroffen. (Lever, spinazie en broccoli.)

Augurken
Het wordt gegeten als er zich een aanval aandient, met name wanneer er achterin de keel al vorming van taai slijm is. Door de zuurheid ondervindt men verlichting in de mond en verder in de maag.
Wordt ook gebruikt om voor, tijdens en/of na een “trigger” zoals kaas en chocolade te eten.

Bananen
Wordt dagelijks gegeten, omdat het veel energie aan het lichaam geeft. Ook tijdens een ziekte episode wordt het zo lang mogelijk doorgegeten.

Bietensap

Wordt dagelijks gedronken. Ook tijdens een ziekte episode wordt het zo lang mogelijk doorgedronken. Nadeel is dat eventueel bloedverlies tijdens het braken niet zichtbaar is.

Broccoli

Wordt dagelijks gegeten in verse gekookte of rauwe vorm of in capsules. Ook tijdens een ziekte episode wordt het zo lang mogelijk doorgegeten.

Carnitine
Carnitine speelt een belangrijke rol in de energieproductie van het lichaam. Het is van belang bij het transport van vetzuren van het cytoplasma naar de mitochondriën, de energieproducenten van de cel. Carnitine komt in alle weefsels van het lichaam voor.

Co-enzym Q10
Is een natuurlijke stof – ubiquinon – die betrokken is bij het vrijmaken van energie in onze cellen. Het is ook een antioxidant. Het lichaam kan zelf Q10 aanmaken. Meer over Co-Q10 (Aan CVS-patiënten wordt het soms voorgeschreven in combinatie met een antihistaminicum -een geneesmiddel dat allergische reacties onderdrukt- of een antidepressivum.)

Coladrank
Cola wordt al heel lang tegen misselijkheid gebruikt, zelfs voordat het een frisdrank was.

Drop
Laurierdrop en trekdrop. Wordt gegeten tijdens een ziekte episode. Nadeel is dat eventueel bloedverlies tijdens het braken moeilijker te zien is.

Gember
Wordt dagelijks verwerkt in eten of gegeten in de gedroogde of gekonfijte vorm. Kan ook gedronken worden in de vorm van thee, gembersiroop of dagelijks ingenomen worden als capsule. Tijdens een ziekte episode stoppen met de capsules, omdat het erg naar is om uit te braken. Er kan eventueel nog wel ginger ale gedronken worden, maar dat kan dan weer vervelend zijn door het koolzuur.

Homeopathische middelen  
Arsenicum album  (witte arseen)  – D6, D12 –  Langdurig dagelijks gebruiken, ook buiten de aanvallen om.
Ipecacuanha  (braakwortel)  – D3, D4, D6 –  gebruiken bij een aanval
Kindigest  – samengesteld middel –  voor kinderen  –  gebruiken bij een aanval
Nux vomica  (braaknoot)  – D4, D6 –  gebruiken bij een aanval
Okugest  – samengesteld middel –  gebruiken bij een aanval
Veratrum album  (Witte Nieswortel)   – D6, D12  –  Langdurig dagelijks gebruiken, ook buiten de aanvallen om.

Honing
Wordt zo lang mogelijk gegeten en gedronken tijdens een ziekte episode zodra er tekenen van een aanval zijn. In pure vorm, maar ook op een boterham of als omhulsel van noten (liever geen pinda’s) of in thee.

Koffie
Het drinken van koffie wordt door sommige patiënten gebruikt om een ziekteaanval te voorkomen of te stoppen. Het wordt bij het aan voelen komen van of vroeg in een aanval gedronken, ondanks de misselijkheid.

Magnesium
Dit is een mineraal dat onder andere nodig is voor de vorming van bot en spieren. Het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. Magnesium zit in brood en graanproducten, groente, noten, melk, melkproducten en vlees.
Wordt gedurende langere tijd dagelijks gebruikt volgens voorschrift.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en suikers en verkrijgbaar in poedervorm bij drogist of apotheek (zonder recept). Door ORS tijdens de braakepisode te drinken wordt het vocht in het lichaam beter vastgehouden dan wanneer men alleen water, thee of frisdrank drinkt. Het stopt het braken niet, maar wellicht wordt er iets van opgenomen.

Palmitoylethanolamide (PEA)
Palmitoylethanolamide is een vetzuuramide dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Onze lichaamscellen maken palmitoylethanolamide aan als antwoord op een schadelijke prikkel. Palmitoylethanolamide speelt de rol van een beschermend en reparerend molecuul, dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam duidelijk ondersteunt.

Rhodiola

Wordt gedurende langere tijd dagelijks gebruikt volgens voorschrift.

Siroop

Een oplossing van limonadesiroop wordt gedronken tijdens een ziekte episode.

Valeriaan

Wordt gedurende langere tijd dagelijks gebruikt volgens voorschrift.

Venkel
Wordt dagelijks ingenomen als capsule en/of in de vorm van thee. Tijdens een ziekte episode stoppen met de capsules, omdat het erg naar is om uit te braken. De thee wordt zo lang mogelijk doorgedronken.

Vitamine B complex

Wordt gedurende langere tijd dagelijks gebruikt volgens voorschrift.

Vitamine C

Wordt gedurende langere tijd dagelijks gebruikt volgens voorschrift.

Vitamine D

Wordt gedurende langere tijd dagelijks gebruikt volgens voorschrift.

Wortelsap

Wordt dagelijks gedronken. Ook tijdens een ziekte episode wordt het zo lang mogelijk doorgedronken.