Medicatie

Deze medicatielijst is samengesteld uit medicijnen die voorgeschreven worden aan patiënten met het cyclisch braken syndroom.
Voor sommige patiënten werken ze of geeft het verlichting en voor anderen doet het niets.
De medicijnen staan per onderdeel op alfabetische volgorde van de werkzame stofnaam.     


Medicatie om een aanval te voorkomen

Litican  
De werkzame stof in Litican is Alizapride.
Alizapride stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de doorvoer van voedsel van de maag naar de darmen.
Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken door narcose, chemotherapie of bestraling, omdat misselijkheid en braken ontstaan als het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen afkomstig zijn uit het evenwichtsorgaan, ergens vanuit de hersenen, of van de maag en darmen.
Alizapride beschermt het braakcentrum tegen deze prikkels. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

Amitriptyline – Elavil – Redomex – Sarotex
De werkzame stof is amitriptyline.
Amitriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.
Artsen schrijven het voor bij depressie, posttraumatische stressstoornis, zenuwpijn, bedplassen, spierpijn bij fibromyalgie, hoofdpijn en soms bij hik.

Baclofen – Lioresal
De werkzame stof is baclofen.
Baclofen verslapt spieren en vermindert spierkramp. Het werkt ook tegen zenuwpijn.
Artsen schrijven het voor bij spierkramp door spasticiteit, multiple sclerose (MS), spierkramp door een dwarslaesie, een beroerte of het gebruik van bepaalde medicijnen. En bij zenuwpijn, alcoholontwenning en voortdurende hik.

Atacand plus – Atacand – Candesartan – Candesartan/Hydrochloorthiazide – Silardaf HCT
De werkzame stof is candesartan.
Het behoort tot de angiotensine-II-blokkers. Het verlaagt de bloeddruk en verbetert de pompkracht van het hart.
Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, hartfalen en tegen migraine.

Primatour – Cinnarizine
De werkzame stof is cinnarizine.
Cinnarizine vermindert duizeligheid en misselijkheid. Verder is het een anti-allergiemiddel.
Het is te gebruiken bij duizeligheid, misselijkheid en braken, zoals bij reisziekte en bij verschillende vormen van allergie, zoals netelroos en jeuk.

Citalopram
De werkzame stof is citalopram.
Citalopram behoort tot de serotonineheropnameremmers ofwel SSRI’s. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI’s verbeteren de stemming en verminderen angsten.
Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis.

Periactine  –  cyproheptadine
De werkzame stof is  cyproheptadine.
Dit middel remt de werking van histamine dat vrijkomt bij allergische reacties. Het heeft ook een kalmerende (sederende) werking en stimuleert de eetlust.
Periactine wordt in Nederland en België niet meer verstrekt, maar kan nog wel door een arts voorgeschreven worden onder de stofnaam cyproheptadine.

Dimenhydrinaat – Dramamine
De werkzame stof is dimenhydrinaat.
Het vermindert de prikkeling van de evenwichtsorganen door ongewone bewegingen.
Zelfzorgmedicatie bij reisziekten (wagen-, lucht- en zeeziekte).

Erythrocine – Erytromycine
De werkzame stof is erytromycine.
Erytromycine is een macrolide-antibioticum. Macrolide-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.
Artsen schrijven het voor tegen luchtweginfectie (longontsteking, legionella acute bronchitis, keelpijn, middenoorontsteking, bijholteontsteking), huidinfecties (zoals acne), geslachtsziekten (SOA, zoals chlamydia en gonorroe), de ziekte van Lyme en een zeldzame vorm van diarree.
Erytromycine wordt ook gebruikt bij een verstoorde maaglediging, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Een bij-effect van erytromycine is namelijk dat het de beweging van maag en darmen stimuleert. Hierdoor raakt de maag eerder leeg en komt het voedsel sneller in de darmen. Patiënten zijn dan minder misselijk.
Artsen schrijven erytromycine dan voor bij maagklachten door een ‘luie’ maag als andere middelen niet voldoende helpen.
Dit effect heeft geen verband met de werking tegen bacteriën.

Escitalopram – Lexapro
De werkzame stof is escitalopram.
Het behoort tot serotonine-heropnameremmers. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI’s verbeteren de stemming en verminderen angsten.
Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis.

Sibelium – flunarizine
De werkzame stof in Sibelium is flunarizine.
Het is niet precies bekend hoe flunarizine werkt.
Artsen schrijven flunarizine voor bij duizeligheid en om migraine te voorkomen.
Meestal wordt duizeligheid alleen met medicijnen behandeld als men ook last heeft van misselijkheid en braken.
Flunarizine wordt pas gebruikt als veel andere medicijnen niet voldoende werken of niet kunnen worden gebruikt. Als medicatie tegen duizeligheid werkt het meestal onvoldoende, terwijl er wel bijwerkingen zijn.

Kytril –  Sancuso
De werkzame stof in Kytril is granisetron.
Granisetron is een middel tegen misselijkheid en braken.
Artsen schrijven het voor ter voorkoming van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie, door bestraling en na operaties.
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen ergens vanuit de hersenen afkomstig zijn of van de maag en darmen. Granisetron blokkeert de prikkeling van het braakcentrum in de hersenen. Bovendien voorkomt het de invloed van de prikkelende stoffen op de zenuwen rond de darm. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

Ativan – lorazepam – Temesta 
De werkzame stof is lorazepam.
Lorazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid, epilepsie, alcoholontwenning, onrust en misselijkheid en braken door chemotherapie. En lichamelijke klachten (zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren) die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

Suprimal
De werkzame stof is meclozine.
Meclozine vermindert misselijkheid.
Het is te gebruiken bij misselijkheid, braken en reisziekte.

Emesafene
De werkzame stoffen in Emesafene zijn meclozine en pyridoxine.
Meclozine wordt gebruikt tegen misselijkheid en braken.
Pyridoxine is vitamine B6. Het is toegevoegd aan meclozine, omdat het ook een werking heeft tegen misselijkheid en braken.
De combinatie van meclozine met pyridoxine wordt gebruikt bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap en na een operatie of bestraling.

Metoclopramide – Primperan – Reglan
De werkzame stof is metoclopramide.
Metoclopramide stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen. Het versnelt de passage van voedsel van de maag naar de darmen.
Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken, migraine en hik.
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen vanuit de hersenen of van de maag en darmen afkomstig zijn. Metoclopramide opent de doorgang van de maag naar de darmen en stimuleert de bewegingen van de maag en darmen. Hierdoor raakt de maag eerder leeg en komt het voedsel sneller in de darmen terecht. Omdat de maag leeg is, zullen misselijkheid en braakneigingen afnemen. Bovendien blokkeert metoclopramide de prikkeling van het braakcentrum. Ook hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.
Artsen schrijven metoclopramide voor bij braken, bijvoorbeeld als gevolg van chemotherapie bij kanker of na operaties.
Bij hevige klachten van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap schrijft de arts soms ook deze medicatie voor.

Metoprolol – metoprolol succinaat – Selokeen
De werkzame stof is metoprolol.
Het vertraagt de hartslag, verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.
Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), hartritmestoornissen, migraine, te snelle schildklierwerking, hartfalen en na een hartinfarct.

Nortrilen – nortriptyline
De werkzame stof is nortriptyline.
Het behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.
Artsen schrijven het voor bij depressie, zenuwpijn en rookverslaving.

Losec – omeprazol – Prilosec
De werkzame stof is omeprazol.
Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.
Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Zofran – ondansetron
De werkzame stof is ondansetron.
Dit middel blokkeert de prikkeling van het braakcentrum in de hersenen. Bovendien voorkomt het de invloed van de prikkelende stoffen op de zenuwen rond de darm. Hierdoor nemen misselijkheid en braakneiging af.

Panclamox – Pantoprazol – Pantozol
De werkzame stof is is pantoprazol.
Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.
Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren en om te voorkomen dat er maagklachten ontstaan als er medicijnen gebruikt worden die de maag kunnen beschadigen.

Inderal – Propranolol
De werkzame stof is propranolol.
Propranolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.
Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), hartritmestoornissen, migraine, essentiële tremor (trillen), angstgevoelens en gespannenheid, een te snelle schildklierwerking, hartinfarct, de hartafwijking tetralogie van Fallot en bij hemangiomen (een huidaandoening).

Scopoderm – Scopolamine pleister
De werkzame stof is scopolamine.
Het voorkomt misselijkheid en braken.
Artsen schrijven het voor bij reisziekte en in de palliatieve zorg als slijm in de longen niet meer op te hoesten is.

Topamax – topiramaat
De werkzame stof is topiramaat.
Topiramaat beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.
Artsen schrijven het voor bij epilepsie, migraine en soms bij de eetstoornis boulimia nervosa.

Zonegran – zonisamide
De werkzame stof is zonisamide.
Zonisamide beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Het brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust.
Artsen schrijven zonisamide voor bij epilepsie. 

Medicatie om een aanval te stoppen

Deze medicatie wordt gebruikt zodra een aanval begint of bezig is.

Migrafin
De werkzame stoffen zijn acetylsalicylzuur en metoclopramide.
Dit is een combinatiemiddel. Het gaat de misselijkheid tegen, en verbetert bovendien de opname van de pijnstiller in het lichaam. De pijnstiller werkt daardoor effectiever.

Litican  
De werkzame stof in Litican is Alizapride.
Alizapride stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de doorvoer van voedsel van de maag naar de darmen.
Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken door narcose, chemotherapie of bestraling, omdat misselijkheid en braken ontstaan als het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen afkomstig zijn uit het evenwichtsorgaan, ergens vanuit de hersenen, of van de maag en darmen.
Alizapride beschermt het braakcentrum tegen deze prikkels. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

Aprepitant – Emend
De werkzame stof is aprepitant
Aprepitant is een medicijn tegen ernstige misselijkheid en braken door chemotherapie en na operaties.
Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken.
Het vermindert braakneigingen en het werkt binnen 1 tot 3 uur. Het effect houdt een dag aan.

Atacand plus – Atacand – Candesartan – Candesartan/Hydrochloorthiazide – Silardaf HCT
De werkzame stof is candesartan.
Het behoort tot de angiotensine-II-blokkers. Het verlaagt de bloeddruk en verbetert de pompkracht van het hart.
Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, hartfalen en tegen migraine.

Primatour – Cinnarizine
De werkzame stof is cinnarizine.
Cinnarizine vermindert duizeligheid en misselijkheid. Verder is het een anti-allergiemiddel.
Het is te gebruiken bij duizeligheid, misselijkheid en braken, zoals bij reisziekte en bij verschillende vormen van allergie, zoals netelroos en jeuk.

Cyclizine
De werkzame stof is cyclizine.
Cyclizine vermindert misselijkheid.
Het is te gebruiken bij misselijkheid en braken, bijvoorbeeld bij reisziekte.

Dimenhydrinaat – Dramamine
De werkzame stof is dimenhydrinaat.
Het vermindert de prikkeling van de evenwichtsorganen door ongewone bewegingen.
Zelfzorgmedicatie bij reisziekten (wagen-, lucht- en zeeziekte).

Domperidon  – Gastrocure – Motilium 
De werkzame stof is domperidon.
Domperidon stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de passage van voedsel van de maag naar de darmen.
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen ergens vanuit de hersenen of van de maag en darmen afkomstig zijn. Domperidon opent de doorgang van de maag naar de darmen en stimuleert de bewegingen van de maag en darmen. Hierdoor raakt de maag eerder leeg en komt het voedsel sneller in de darmen terecht. Omdat de maag leeg is, zullen misselijkheid en braakneigingen afnemen omdat de prikkels verminderen.

Kytril –  Sancuso
De werkzame stof in Kytril is granisetron.
Granisetron is een middel tegen misselijkheid en braken.
Artsen schrijven het voor ter voorkoming van misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie, door bestraling en na operaties.
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen ergens vanuit de hersenen afkomstig zijn of van de maag en darmen. Granisetron blokkeert de prikkeling van het braakcentrum in de hersenen. Bovendien voorkomt het de invloed van de prikkelende stoffen op de zenuwen rond de darm. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

Haldol
De werkzame stof in Haldol is haloperidol.
Haloperidol behoort tot de klassieke antipsychotica. Het remt in de hersenen de effecten van de natuurlijk voorkomende stof dopamine. Hierdoor verminderen psychosen, onrust en delirium.
Artsen schrijven het voor bij psychose, schizofrenie, manie, onrust, dementie, tics, dwangstoornissen, misselijkheid en braken en hik.

Keppra – Kevesy – Levetiracetam – Matever
De werkzame stof is levetiracetam
Levetiracetam beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen. Het brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust.
Artsen schrijven het voor bij epilepsie.

Ativan – lorazepam – Temesta 
De werkzame stof is lorazepam.
Lorazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid, epilepsie, alcoholontwenning, onrust en misselijkheid en braken door chemotherapie. En lichamelijke klachten (zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren) die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

Suprimal
De werkzame stof is meclozine.
Meclozine vermindert misselijkheid.
Het is te gebruiken bij misselijkheid, braken en reisziekte.

Emesafene
De werkzame stoffen in Emesafene zijn meclozine en pyridoxine.
Meclozine wordt gebruikt tegen misselijkheid en braken.
Pyridoxine is vitamine B6. Het is toegevoegd aan meclozine, omdat het ook een werking heeft tegen misselijkheid en braken.
De combinatie van meclozine met pyridoxine wordt gebruikt bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap en na een operatie of bestraling.

Metoclopramide – Primperan
De werkzame stof is metoclopramide.
Metoclopramide stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de passage van voedsel van de maag naar de darmen.
Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken, migraine en hik.
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen ergens vanuit de hersenen of van de maag en darmen afkomstig zijn. Metoclopramide opent de doorgang van de maag naar de darmen en stimuleert de bewegingen van de maag en darmen. Hierdoor raakt de maag eerder leeg en komt het voedsel sneller in de darmen terecht. Omdat de maag leeg is, zullen misselijkheid en braakneigingen afnemen. Bovendien blokkeert metoclopramide de prikkeling van het braakcentrum. Ook hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.
Artsen schrijven metoclopramide voor bij braken, bijvoorbeeld als gevolg van chemotherapie bij kanker of na operaties. Bij hevige klachten van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap schrijft de arts soms ook deze medicatie voor.

Metoprolol – metoprolol succinaat – Selokeen
De werkzame stof is metoprolol.
Het vertraagt de hartslag, verlaagt de bloeddruk en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart.
Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), hartritmestoornissen, migraine, te snelle schildklierwerking, hartfalen, en na een hartinfarct.

Zofran – ondansetron
De werkzame stof is ondansetron.
Dit middel blokkeert de prikkeling van het braakcentrum in de hersenen. Bovendien voorkomt het de invloed van de prikkelende stoffen op de zenuwen rond de darm. Hierdoor nemen misselijkheid en braakneiging af.

Sandomigran
De werkzame stof is pizotifeen.
Artsen schrijven het voor om aanvallen van migraine en clusterhoofdpijn te voorkomen.
Pizotifeen vernauwt  de bloedvaten in de hersenen die tijdens een migraineaanval verwijd zijn.

Phenergan – promethazine
De werkzame stof  is promethazine.
Het is een al wat ouder anti-allergiemiddel. Het heeft een versuffend effect en vermindert hoest en misselijkheid.
Artsen schrijven het voor bij onrust, allergie, netelroos, jeuk, misselijkheid en braken, reisziekte, hoest in die gevallen dat de versuffende werking geen probleem is, bijvoorbeeld als deze klachten vooral ’s nachts optreden of de patiënt bedlegerig is.
Het heeft echter geen kalmerende of angstverminderende werking.

Maxsalt
De werkzame stof in Maxalt is rizatriptan.
Rizatriptan behoort tot de groep triptan antimigrainemiddelen.
Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een ‘pijnbericht’ via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.
Artsen schrijven het voor tegen migraine.

Imigran – Imitrex – Sumatriptan  
De werkzame stof is sumatriptan.
Sumatriptan behoort tot de groep triptan antimigrainemiddelen. Het vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd. Bovendien remt het de afgifte van stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt het ervoor dat een ‘pijnbericht’ via de zenuwen niet of minder sterk in de hersenen aankomt.
Artsen schrijven het voor tegen migraine en clusterhoofdpijn.

Novaban
De werkzame stof in Novaban is tropisetron.
Tropisetron is een middel tegen misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie en na operaties. Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken.
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen ergens vanuit de hersenen afkomstig zijn of van de maag en darmen. Hoe dit precies ontstaat, is niet duidelijk. Mogelijk komen bepaalde stoffen vrij die het braakcentrum kunnen prikkelen. Tropisetron blokkeert de prikkeling van het braakcentrum in de hersenen. Bovendien voorkomt het de invloed van de prikkelende stoffen op de zenuwen rond de darm. Hierdoor nemen misselijkheid en braakneigingen af.
Artsen schrijven tropisetron voor bij ernstige misselijkheid en braken door chemotherapie of na operaties.

Medicatie tegen pijn

Migrafin
De werkzame stoffen zijn acetylsalicylzuur en metoclopramide.
Dit middel is een combinatiemiddel. Het gaat de misselijkheid tegen, en verbetert bovendien de opname van de pijnstiller in het lichaam. De pijnstiller werkt daardoor effectiever. 

Advil – Brufen – Ibuprofen – Motrin – Nurofen
De werkzame stof is ibuprofen.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (versleten gewrichten), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Apotel – Antigrippine paracetamol en vitamine C – Citrosan – Excedrin – Hot Coldrex -Kinderparacetamol – Panadol – Paracetamol – Paracetamol/vitamine C – Roter Paracetamol – Sinasprilparacetamol -Tramadol/Paracetamol – Zaldiar
De werkzame stof is paracetamol.
Het werkt pijnstillend en koortsverlagend en is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, buikpijn, (buik)migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.


Supplementen

Vitamine B complex, Vitamine B100, Riboflavin / Vitamine B2
B-vitamines zijn in wateroplosbare vitamines.
Vitamine B2 (riboflavine) is een onderdeel van het vitamine B-complex.
Vitamine B2 speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. Vitamine B2 draagt bij aan de bescherming van de cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade (= schade die veroorzaak wordt door zuurstof. Het is een chemische reactie, vergelijkbaar met het roesten van metaal of het bruin worden van geschild fruit).

Carnitine
Carnitine speelt een belangrijke rol in de energieproductie van het lichaam. Het is van belang bij het transport van vetzuren van het cytoplasma naar de mitochondriën, de energieproducenten van de cel. Carnitine komt in alle weefsels van het lichaam voor.

Co-Enzym Q10
Is een natuurlijke stof – ubiquinon – die betrokken is bij het vrijmaken van energie in onze cellen.
Het is ook een antioxidant.
Het lichaam kan zelf Q10 aanmaken.
Meer over Co-Q10
(Aan CBS-patiënten wordt het soms voorgeschreven in combinatie met een antihistaminicum -een geneesmiddel dat allergische reacties onderdrukt- of een antidepressivum.)

Magnesium
Dit is een mineraal dat onder andere nodig is voor de vorming van bot, het geeft stevigheid aan het skelet en is het nodig voor de opbouw en werking van spieren.
Het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren.
Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren.

Bovenstaande supplementen vormen samen de MITO-cocktail.
In het ideale geval schrijft de behandelend arts deze voor; afgestemd op de patiënt.


Overige

Cannabis – dronabinol – Marihuana – wiet  
Cannabis is een kruidenmiddel, Het bevat de toppen van de plant Cannabis sativa. Cannabis wordt medicinaal genoemd wanneer het wordt gebruikt voor een medische aandoening en van farmaceutische kwaliteit is. De apotheek levert speciale producten met een vaste samenstelling aan werkzame stoffen.
Artsen schrijven het voor als de gebruikelijke behandelingsmethoden onvoldoende werken of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.