Co-Enzym Q10   

co-enzym-q10-molecuul

In veel gevallen van het cyclisch braken wordt er wereldwijd naast reguliere medicatie Co-Enzym Q10 voorgeschreven.
Q10 is een voedingssupplement wat vaak verbetering en verlichting geeft van de aanvallen bij patiënten die aan het cyclisch braken syndroom lijden.
Er is veel  onderzoek  naar gedaan.  

Co-Enzym Q10 kan effectief ingezet worden bij kinderen en volwassenen met het cyclisch braken syndroom en buikmigraine. Het is een natuurlijke stof – ubiquinon – dat betrokken is bij het vrijmaken van energie in onze cellen. Het is ook een antioxidant. Ons lichaam maakt zelf Q10 aan, want zonder is
energievorming in de cel niet mogelijk en sterft de cel.

U kunt zelf starten met het gebruik van Co-Enzym Q10 volgens de aangegeven dosering op de verpakking, maar als u onder behandeling bent, is het natuurlijk veel beter om het met uw behandelaar te bespreken en te vragen of die het wil voorschrijven. Sommige artsen twijfelen aan de werkzaamheid van supplementen en dan kan het helpen om links mee te nemen met informatie over de onderzoeken. Soms kan een uitgeprinte tekst even ter plaatse door een arts ingekeken worden.
Co Q10 wordt door behandelaars vaak in combinatie met een antidepressivum of een antihistaminicum (= een geneesmiddel dat allergische reacties onderdrukt) voorgeschreven.

Veel patiënten merken per aanval verandering of  verbetering door de Co Q10. De wijzigingen in de frequentie en de aanvallen kunnen langere tijd wisselen bij de start en tijdens langduriger gebruik van dit supplement.
Als het door een hoge frequentie van aanvallen moeilijk is om de capsules in te nemen, wil ik u toch vooral aanmoedigen door te gaan en vol te houden, omdat Co-Enzym Q10 al zoveel patiënten geholpen heeft. Ook kan het wat langer duren voor er resultaten merkbaar zijn. Denk aan weken en soms maanden.
Veranderingen kunnen er ook zijn door het wijzigen van de dosering en hier speelt tijd ook weer een rol.
Het is raadzaam om de aanvallen te (blijven) noteren. In ieder geval de inname, doseringen, andere medicatie en supplementen, veranderingen en verbeteringen van de episodes. Bijvoorbeeld in een ziektedagboek.

Het maakt niet zo veel uit of u dure of goedkopere supplementen van een drogisterij gebruikt. Het beste is om vooral te kopen waar u zich goed bij voelt en wat u zich kan veroorloven. Supplementen worden (meestal) niet vergoed.
Kijk wel goed naar de dosering en de inhoud, want soms zijn er vitamines of andere supplementen bijgevoegd.

2 antwoorden
 1. Fanny van der doelen zegt:

  Hallo, via de kinderarts wordt nav jullie website de q10 ook voorgeschreven. Nu staat er ‘ Kijk wel goed naar de dosering en de inhoud, want soms zijn er vitamines of andere supplementen bijgevoegd’. Maar wat is dan jullie advies hierin?

  Beantwoorden
  • Rebras zegt:

   Hallo Fanny,
   Q10 is bij de meeste drogisterijen in verschillende doseringen verkrijgbaar. Als het voorgeschreven wordt tegen het cyclisch braken, dan moet je denken aan doseringen van capsules per 100 miligram.
   Dr. Richard G. Boles (medisch geneticus en kinderarts in de Verenigde Staten) hanteert hoge doseringen voor kinderen die lijden aan het cyclisch braken. Hoger dan in de bijsluiter staat van de Q10 die te koop is. De verwachting is dat de kinderarts ook deze doseringen aanhoudt.
   Koop dus Co Q10 van 100 (of misschien zelfs 200) mgr. waar geen vitamines of andere supplementen aan toegevoegd zijn. Voorbeelden van toevoegingen zijn vitamine B, vitamine E, magnesium, zink enz.
   Ik hoop dat dit het antwoord op je vraag is.
   Overigens, geweldig dat de kinderarts Q10 wil voorschrijven voor je kind.
   Veel succes!
   Tineke.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres is niet zichtbaar op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *